Skip to main content

Att starta upp med något du inte gjort förut som att dra igång en verksamhet eller påbörja en ny karriär innebär såklart en massa nya saker. Då kan det vara bra att ha någon med erfarenhet att ta råd från. Inom varje område i livet finns det alltid förebilder att söka vägledning av.

Det typiska sättet att få en mentor är att förtjäna det. Mentorskapet grundar sig ofta i en attitydfråga om ansvar och personligt ledarskap.

Definitionen av en mentor kan variera. Wikipedia skriver att ”Mentorskap går ut på att en mentor ansvarar för en adepts personliga utveckling på ett eller annat sätt, oftast i samband med att någon särskild lärdom delges.”

Investera i utbildning
Ditt företag har säkert böcker som de rekommenderar att du läser och audiomaterial du kan lyssna på. En del utbildning kanske till och med ingår i supportsystemet. Frågan är om du väljer att investera tid i att studera det materialet. En ännu viktigare fråga är varför en mentor eller upline ska investera tid och engagemang i någon som inte investerar i sig själv.

Sedan handlar det såklart om att gå till handling. Människor i rörelse är roligare att prata med. Det finns många därute som är duktiga på att prata men inspiration utan agerande är bara underhållning. Gör så mycket bra saker så att de vill bli din mentor. En upline är i regel alltid på talangjakt efter att vägleda rätt person som söker mentorskap så genom att agera kommer du attrahera det.

Du vill hitta en mentor som bemästrar det du vill bli bättre på. Du frågar inte din granne om experttips på hur man klättrar i berg om hon inte är bergskättare, även om hon sett många youtube-klipp. Du kan inte lära dig att simma genom att läsa en bok.

“If you want to be a leader who attracts quality people, the key is to become a person of quality yourself.” –  Jim Rohn

Förvänta dig inte att lära dig hur du tar nästa steg av människor som inte gjort det men har de gjort det du vill göra så är det läge att lyssna. Om du vill bli Diamond, President eller vad en topposition i ditt bolag nu heter så behöver du göra det som en person med den titeln har gjort.

Varför åka till gymmet när du kan ligga i soffan med en påse ostbågar. Det beror ju på vem du vill vara, vem vill du bli och söka mentorskap därefter hos personer som är duktiga på olika områden. Om du vill tappa några kilon och någon som kan kost bättre än dig tipsar dig om vad du behöver äta för att komma i mål så har du ett val. Följa receptet eller missa målet. Det är inte svårt att förstå att broccoli är bättre än pommes frites. Ofta är det tuff kärlek som gäller. Om du inte köper ett gymkort så är det ganska svårt att visa din PT att du menar allvar med din träning.

Ta reda på vad du behöver för resurser i form av material och produkter för att bygga din verksamhet. Fråga din mentor vad du ska läsa och lyssna till. Om du tänker bli nästa framgångssaga och är beredd att betala priset så är det bara att gratulera. Din tid kommer.

”If you plant a watermelon seed, you are not going to get grapefruit.” – Earl Shoaff

One Comment

Leave a Reply