Skip to main content

För den som aldrig varit företagare kan det vara svårt att förstå att professionell hjälp är kostsamt. En coach, kostrådgivare, personlig tränare eller en affärskonsult tar bra betalt för att hjälpa till. Missförstå mig inte – det är ofta värt att ta den hjälpen om du är i det läget att du skulle behöva finslipa på något inom något område i ditt livspussel eller din affärsplan.

Jag började min karriär som CNC-operatör på en industri efter tre år verkstadsindustri-förberedande gymnasieutbildning. När jag senare valde att börja utbilda mig inom direktförsäljning fanns det människor omkring mig som tyckte att jag skulle vara nöjd där jag var. En del tyckte att jag skulle läsa vidare på ett traditionellt sätt om jag nu ville göra något annat men jag såg det mer långsiktigt än så. Den typen av råd får man konstigt nog ofta från människor som läst många år och fortfarande inte vet vart de ska i livet.

En kompis valde att lägga ett antal år på att läsa vidare med en studieskuld på hundratusentals kronor och en annan bekant investerade betydligt mer pengar än så i sitt bolag när han startade. Min väg blev att lägga några timmar i veckan på att börja bygga upp en direktförsäljningsorganisation vid sidan av mitt jobb på fabriken innan jag tids nog gick på heltid inom direktförsäljning.

Kostnadsfria konsulter
Fördelen vi har inom direktförsäljning som jag tror få personer på riktigt förstår är att vi har kollegor som gjort det här förut som kostnadsfritt hjälper oss igång. Du som helt ny inom vår profession får tid med en mentor som normalt skulle kosta tusentals kronor varje vecka beroende på hur mycket tid du vill investera i att bygga upp din verksamhet.

Företaget har inga säljchefer på fältet som utbildar organisationen utan låter de som redan jobbar på fältet utbilda nya återförsäljare vilket är briljant. De nya behöver inte betala någonting för denna konsultation då systemet fungerar som ett lärlingssystem och istället får de som hjälper till en matchande bonus direkt från företaget på den omsättning som skapas.

Säg att bolaget du väljer att börja jobba med har snabbstartsbonusar som gör att du får tillbaka pengarna för eventuella varuprover du beställt hem när du startat. Därefter börjar du tjäna några hundralappar i veckan som övergår till tusenlappar och tre år senare kan du kliva över på heltid då du har tillräckligt stor kundbas som ger dig en vinst varje månad på mer pengar än du får från ditt jobb. En bra mentor följer upp dig och håller dig ansvarig för det du lovat dig själv att göra.

Du har sett dina första år som en skola, dragit fördel av lärlingssystemet och kan nu utan studieskulder hjälpa fler personer att göra samma resa. En riktigt bra mentor förstår att belöningen aldrig kommer som pengar eller materiella ting, utan som insikter och erfarenheter. De som inte får vara i aktivitet och bara får ett resultat går miste om det riktiga värdet. Det är nämligen resan som är intressant och din mentor har passion för att vara med på den.

3 Comments

 • Niclas Strandberg skriver:

  I vanlig ordning levererar Patric en text med fantastisk pedagogik. Du är ju bara bäst när det gäller mannen.

 • Sara Karlsson skriver:

  Efter dina förklaringar tvekas det inte, du bryter ner det oförståeliga till förståeligt. Genom tydliga och enkla exempel som vi många kan relatera till hjälper du fler att förstå. Tack för ett ännu grymt blogginlägg Patric!

 • Kevin Johnparto skriver:

  Tack för det du delar med dig Patric och så enkelt berättar skillnaden och värdet med att bygga en organisation i välfungerande system och företag.
  Själv har jag också erfarenhet av att jobba på golvet på Ericssons och andra jobb samt att driva eget. Det som verkligen inte fungerade för mig var tiderna 8-16, att jobba i skift och ofriheten. Detta ledde till att jag ville driva eget och öppna en klädbutik, vilket det var jätte roligt och spännande ett tag. Jag låste fast mig ännu mer, mera ofri och mycket stora investeringar som jag knappt fick tillbaka.
  Jag gjorde som du för 5 år sedan och utbildat/utbildar mig inom direktförsäljning och byggt upp organisation i ett hälsoföretag inom nätverks marknadsföringsprofissionen. Ångrar inte en sekund ✌️

Leave a Reply