Skip to main content

När jag var helt ny och fick höra det här begreppet promota events första gången så visste jag inte riktigt vad det innebar…  Jag förstod i alla fall på alla människor runtomkring att våra event var viktiga för att vi skulle få utbildning.

Senare fick jag till mig av Tim Sales att promota betyder ”to make known”. Att göra känt. Att informera om. Att marknadsföra. Det handlar om att marknadsföra eventen! Sälja eventbiljetter. Sälja är ju någonting som de flesta backar på, ryggar tillbaka för men det handlar ju om att förklara värdet av att vara på en utbildning för att förstå vad det är du gör på fältet.

Alla säljer vi saker precis hela tiden. Vi säljer in omständigheterna varför vi inte ska göra si eller så. Vi säljer in vilken lunchrestaurang vi ska äta på. Vi säljer in till vår respektive vad vi ska göra och inte göra. Vi säljer vår tid till vår arbetsgivare även fast jag jobbade på industrigolvet sålde jag in min tid till min arbetsgivare (alldeles för billigt och du frågar mig…). 

Promota eventen är essentiellt. Du kan inte bygga en stor verksamhet om du inte promotar event. Jag tänkte bara förklara vad det egentligen handlar om för direktförsäljning historiskt sett… Om du jobbade med det här för 50 år sedan – då var det mer likt en franchise-tagning precis som du öppnar en kosttillskottsaffär. Du köpte hem ett lager med varor för kanske 50.000kr.. 

Det var normalt. Det var inget konstigt. På den tiden. Sen skulle du försöka sälja de här grejerna och investerade du den typen av pengar var det inte konstigt att du ville ha utbildning i vad du höll på med. Det blev en annan nivå av seriositet för att du ville verkligen att det här skulle bli någonting om du gått in med den typen av kapital. 

Investera i din verksamhet
Om du gått in med ett par miljoner i en franchise så är det inte valfritt att åka på utbildning. I vissa fall kan det handla om ett halvår i USA – not optional (inte valfritt). Frågan är hur seriöst du tar din verksamhet. Sedan vet jag att vi inte skulle rekrytera så många om det krävdes att vi var på utbildning flera månader efter att vi betalat miljoner för att starta. Jag vill bara förklara värdet av att verkligen lära sig förstå vad man håller på med. 

För 50 år sedan kunde som sagt ett startpaketet kosta 50.000 kr och utbildningen var inte valfri. Om du gick in då utan att köpa på dig ett lager med produkter så fick du ett ”lycka till” och fick ringa den dagen du ångrat dig och ville beställa lite grejer. Det är mer eller mindre omöjligt att bygga utan att ha provat produkterna. 

”Ring den dagen du bestämmer dig för att bli professionell för då först kan vi hjälpa dig…” – var var inte helt ovanligt bemötande säger de som var med på den tiden. Idag startar du på en gratislicens och har valet att plocka hem produkter för några tusenlappar. Ju mer grejer du har hemma ju bättre utgångsläge har du givetvis. Inte för att du ska sälja innehållet i paketet nuförtiden utan för att du ska testa av grejerna själv och låna ut eller dela ut varuprover för att personer i din närhet ska få testa av dem. Extremt värdefullt. Utan varuprover – inte alls samma resultat. Du kan även i det läget låna ut grejer till nya i väntan på att de får hem sina så kommer igång snabbare. Det är onekligen ett tecken på seriositet att du rustat dig med grejer så att du kan göra den här resan på riktigt. Ambitionen styr.

Utbildningar
Det finns ett uttryck som heter GPA – Gå på allt! Åk på alla utbildningar! ”Du ska dra igång en verksamhet som kommer kunna ge dig 100.000 i månaden eller mer om du har ambition och gör jobbet men du tänkte inte utbilda dig?” 

Jag åkte på alla event när jag var ny. Då åkte jag på 3 internationella event nedåt Europa per år. Sen åkte jag på event flera gånger i Sverige varje år. Jag la säkert 50.000 per år på resor, hotell, eventbiljetter och andra omkostnader. Det är säkert ingenting du måste göra idag. Vi har byggt upp en infrastruktur som är extremt effektiv i Sverige. 

Jämförelse
Låt oss jämföra med människor som skaffar sig en vanlig utbildning. De som bestämt sig för att plugga vidare, de pluggar vidare i 5 år och har tagit lån från CSN på några hundratusen för att göra det. Säg att du ska bli läkare. Jag vet inte exakt men jag tror jag räknar lågt om vi säger att du vaknar med ett lån på 300.000kr efter minst 5 år. Du har gått back 300.000kr innan du har börjat jobba för att du valt att skaffa dig en utbildning. Det är normalt idag. Varför tror du att du ska dra igång med den här verksamheten utan att utbilda dig?

Du behöver sätta dig in i saker! Tänk om du skulle köra 5 år. Inte ”break even” utan 300.000kr minus efter 5 år. Nu är det sällan folk gör så i direktförsäljning för antingen går de ”break even” på några månader om de gör det de lovat sig själva att göra eller så slutar de efter en tid när de tycker att det går trögt. Det ger dig lite perspektiv.

Gör du rätt saker i 5 års tid så kan du ha byggt upp en inkomst på 100.000kr i månaden efter 5 år. Jag har flera personer i min organisation som startade för 5 år sedan och idag passerat den inkomsten. Inga konstigheter om du gör det du lovat dig själv att göra. Om du åker på utbildningarna – för utan utbildningar kommer det sällan något resultat.

Vad kostar utbildning om du vänder dig till ett utbildningsföretag?
Ta Success Resources. Ett av världens största utbildningsföretag – kanske DET största, vad vet jag. De flesta stora gurus du känner till ligger under deras paraply. Anthony Robbins exempelvis. Vi var på vårt första Anthony Robbins-event 2008. Vi flög till London, vi betalade flyg, boende, mat och andra omkostnader utöver de 8000kr som biljetten kostade för helgen. Det var bara första steget. Nästa steg kostade 35000kr. För en helg. Endast biljett. Exklusive flyg, boende, mat och omkostnader. Vad är ett event värt? Deras filosofi är att du lär dig på några dagar vad de flesta inte lär sig på alla år i skolan. Gällande hur du kan bygga ditt liv, hur du kan tänka kring rikedom – inte bara pengar. Ett rikare liv.

Vi köpte den kursen och åkte på den. Sedan dess har jag gått flera liknande utbildningar utomlands och i Sverige. Vad är utbildning värt? – Det beror på vad du gör med det. För mig var det ALLT! Utan all utbildning jag investerat i skulle jag inte vara där jag är och ha de resultaten jag har. Saken är att om du sitter och funderar på om du ska åka på utbildning eller inte. Okej – vad vill du göra med det här? Hur gärna vill du bygga upp det? Tycker du det här är en rolig grej eller tycker du det här är en trevlig hobby? Helt ok. Åker du på event för att bli lite inspirerad så ör det helt ok! Du är välkommen. Jag vet de som stannar hemma för att ”det är lite mycket nu”… Hur det kan vara både ”lite” och ”mycket” vet jag inte men… det är ett val! I så många andra organisationer är det ”not optional” … det är essentiellt. Det är inte valfritt. Du får inte välja. Om du inte utbildar dig så är det ingen idé.

Vi som ledare: Det är svårt att jobba med människor som inte utbildar sig – som har fel attityd till lärandet. Jag hörde en person en gång som sa ”du kan ju ta anteckningar och gå igenom det med mig när du kommer hem?” – Den personen hade fel attityd till lärandet. Den personen ville kräva av mig att jag la timmar av mitt liv på att återberätta vad jag hade lärt mig på en utbildning. Varför skulle jag göra det när personen lika gärna skulle kunna sitta bredvid mig på utbildningen?

Som ledare är vi alltid på talangjakt. Det viktigaste egenskapen vi letar efter är hunger. Eller för att citera min mentor Örjan: ”Agressiveness!” När du är aggressivt hungrig & törstande efter kunskap. Vilja är bra. Hunger är bättre. Det är vad vi letar efter. Någon som har viljan är jag beredd att investera hur mycket som helst i. Tid, energi, pengar. Den här världen behöver fler ledare. Hur gärna vill du det här? Du kan revolutionera ditt liv om du väljer att gå för det.

Många människor har på ett år byggt upp en inkomst som de skulle kunna leva på! Några har på några år byggt upp en inkomst på dubbelt så mycket som genomsnittet eller mer! Jag ser bara så många fördelar med att jobba såhär jämfört med allting annat jag sett i hela mitt liv. Jag brinner för den här verksamheten och jag kommer jobba med det i resten av mitt liv. Det finns ingenting som kan matcha. Det här är det grymmaste jag sett och vill du vara med på den här resan – åk på utbildning. Det finns ingenting som kan jämföras med den här karriären!

Tillbaka till ”betala priset”
Då kommer vi tillbaka till det här med betala priset. Många säger ”Jag har inte råd men jag skulle så gärna vilja…”
”Det är inget fel på min attityd – jag har bara inte råd.”

Okej? 
Jag vet hur det känns att inte ha pengar. Jag vet hur det känns att maxa sitt kreditkort. Jag vet hur det känns att släpa med räkningar i månader… Jag vet hur det känns att få SMS av en konsultfirma som vill hämta min bil för jag inte betalt leasingen på flera månader. Jag vet hur det känns att… Jag skulle kunna fortsätta… 

Jag vet att det handlar om prioriteringar och ja… Jag har ingen familj så jag har bara mig själv att äventyra men saken är att i min värld var det inte riskfyllt! I min värld var det en investering som säkerställde att framtiden såg ljusare ut!

”Att sitta hemma och krampaktigt hålla fast i det du har är det mest riskfyllda du kan göra.” – Patric Nilsson

Att göra någonting mer är det säkraste du kan göra!
Så vad har du i förrådet som du kan sälja?
Hur kan du tjäna lite mer pengar?
Kan du jobba övertid så att du får ut mer?
Kan du låna pengar någonstans ifrån?
Kreditkort? Banklån?

Jag är ingen ”Big fan” av konsumtionskrediter. Jag har själv gått den vägen när jag hade dåliga vanor. Spenderingsvanor. Det är stor skillnad på investering och konsumtionskredit. Den ena äter upp dig den andra sår ett frö av ditt framtida överflöd. Det skapar förutsättningarna för att bygga en generativ ekonomi.

En gång när jag skulle förklara för min sponsor Fredrik att jag inte hade råd att åka på nästa event fick jag en CD-skiva av honom. Ja det var innan storytel. Innan det var det kassettband. Jag fick lyssna till en man som senare blev en viktig mentor på flera sätt Mr. Randy Gage. Han pratade om vikten av att åka på event. Han förklarade vad han gjorde för att komma iväg och utbilda sig. Han förklarade att detta var fullständigt avgörande för hans framtida karriär. Han var tvungen att sälja möbler för att komma iväg på event.

Han frågade: Har du sålt din säng än?
Då är det så himla lätt som svensk och skratta lite och säga: ”Ja men…” inga men!  Hur gärna vill du det här? Han sa i slutet på talet ”Om du tänkt att göra det här men du inte får ihop pengarna – sälj din tv!”.

Jag stod i en situation precis då när jag hade tagit ett banklån och köpt en bil, maxat mitt kreditkort, jag hade en ny lägenhet. Ny telefon. Nya möbler… Jag var inte i position att kunna åka. Jag sa att jag inte hade råd. Jag lyssnade på Randy och han sa ”Sälj din tv.” Jag hade en ganska ny widescreen (tjock-tv) så jag sålde den och köpte flygbiljetten för ett par tusenlappar och eventbiljetten som låg på närmare 3000kr. Det var inte till Stockholm vi skulle utan Köln – Tyskland. 

Hur hungrig är du?
Det är det de handlar om. Så är det någon som säger ”Nu låter Patric så hård… Ska det vara på det viset så stannar jag hemma.” – Visst gör det. Jag är inte här för att bli omtyckt. Jag är här för att hjälpa dig att få resultat. Jag vill inte att du springer vansinnigt mycket snabbare än vad du klarar av men utbildningarna är viktiga. Jag vill att du åker på event! 

Funkar det inte så funkar det inte men jag vill att du gör allt du kan för att ta dig iväg. Jag kan inte sälja min TV för då har inte ungarna något att titta på barnprogram på…
– Jag fattar det.

… men har du någonting i garderoben? Någonting i garaget? Någonting på vinden som du klarar dig utan som du kan sälja av föra att få råd med en eventbiljett? Finns det en vilja så finns det en väg.

Hur gärna vill du förändra din framtid?
Är du hungrig så finns det lösningar. För att få någonting annorlunda behöver du göra någonting annorlunda. Ta ett beslut. Bryt mönstret. Agera!

”Idag är ett unikt tillfälle att dra ett streck i sanden, kliva över och säga: Nu ska jag förändra mitt liv”.
– Patric Nilsson

2 Comments

 • Rolf Hjelm skriver:

  Jag kan bara hålla med dig Patric. Allt för många tar inte businessen på det allvar den förtjänar. Att jobba 15-20 timmar i veckan i 3-5 år för att komma upp i en passiv observera att jag sa P A S S I V inkomst på över 100 000:-/månad förtjänar respekt och att man tar det på fullt allvar.
  Systemet säger att 80% av resultatet kommer av att:
  1. Delta på eventen och
  2. Ta med så många andra som möjligt på eventen.
  Från början du sedan kanske 2-3 och sedan 10 osv.
  Om nu systemet säger att 80% av resultatet kommer från att delta på event och min sponsor säger att jag måste delta om jag vill ha resultat så är det i grunden otroligt korkat att starta i en affärsverksamhet och sedan strunta i det som ger resultaten. Obegripligt, sedan säger människor att den här businessen inte fungerar. Businessen fungerar! Den har fungerat i 150 år. Det är de som inte följer systemet som inte fungerar. Självklart är det helt upp till var och en vad man gör med sin business men skyll inte på något annat än dig själv om du väljer en väg som alla andra avråder dig ifrån.

  • pnilsson skriver:

   Yes! Stort tack för din input Rolf!

   80% av resultatet tror jag varken jag eller någon annan vill gå miste om!

   ”Skyll inte på något annat än dig själv om du väljer en väg som alla andra avråder dig ifrån.”
   Boom!