Skip to main content

Historien upprepar sig. Av alla dem som grävde efter guld en gång i tiden var det få som tjänade stora pengar. De som däremot tjänade pengar var de som fokuserade på att sälja produkter som jeans eller spadar till de som letade efter skatten vid regnbågens slut. Människor under påverkan av lätta pengar gör dumma misstag. Det är som en dokumentär om Wolf of Wall Street.

Det känns som att det finns en krypovalutapyramidspelsbubbla som bubblar inom direkthandel just nu. Ingenting är nytt under solen heter det. Det tar ofta ett par år innan marknaden räknat ut spelet och den så kallade verksamheten dör. Offren är outbildade och anonyma vilket gör spelet mycket lättare.

Inspiration till det här blogginlägget har jag hämtat från Kevin Thompson. En erkänd advokat som jobbar mycket med juridik inom direktförsäljning. Den här mannen är kanske den mest kvalificerade till att bena ut vad det här handlar om då han troligen är den främste på området och utbildar även företag och organisationer i hur direktförsäljning juridiskt sett bör gå till. Efter många timmars studerande bland allt han delat med sig av hittade jag ett inlägg jag kände att jag behövde belysa mer på svenska. Inlägget hittar ni i sin helhet här.

Människor som sysslar med bedrägerier ser vilken utveckling kryptovalutor gjort de senaste åren och koncept som ska kombinera en ny krypovaluta med någon slags direkthandelssystem för att komma åt en hävstång växer upp som svampar ur marken. Du vill veta vad som är bra och vad som är dåligt för att kunna definiera gråzonen i tveksamma koncept men här finns det varken någon gråzon eller någon guldgruva.

Mr. Thompson menar att om det inte är en öppen valuta finns det inte något sätt att bekräfta valutans legitimitet eller värde. Om det utvecklats i en sluten miljö så drivs värdet enbart av ny omsättning in i det slutna systemet, alltså ett så kallat ponzi-schema. Det innebär att dina pengar används för att betala ut provisioner till de som redan betalt in pengar och sitter och väntar på avkastning.

Dessa bedragare ser ut som vem som helst. Skillnaden är att de lägger större delen av sin tid på att bygga sin ”verksamhet” långt bort från våra myndigheter. De håller till i Thailand, Hong Kong, China eller Bulgarien. De vet om att de gör fel. Det är därför de håller till långt bort. De samlar ihop så mycket pengar som möjligt innan saker kommer upp till ytan och folk förstår vad det egentligen handlat om.

Kryptovaluta
Istället för att förlita sig på att bankerna styr det ekonomiska systemet tillåter kryptering en digital valuta att existera. Kryptovaluta är ett öppet system som gör det möjligt att skapa och skicka digitala tillgångar. Precis som att gräva guld så sker det här en process för att skapa den krypterade valutan där molnbrytningstjänster framställer ”digitala mynt”. Du hyr hårdvara som erbjuds av någon annan som går med på att dela frukterna.

Vidare menar Thompson att värdet på en riktig kryptovaluta alltid kan fastställas från en oberoende part. Det är kristallklart vilket innebär att det inte finns några marginaler. Med valutor som fritt växlas på marknaden finns det ingen riktig mening för ett företag att använda valutan som en egen produkt i verksamheten. Om du bara kan få tag på valutan från ett håll kan priset manipueras internt och kan öka över tid baserat på ”efterfrågan”, vilket bara handlar om ny omsättning in i systemet. Ett kedjebrevsspel enligt Lotteriinspektionens definition.

Det vi måste förstå är att om en valuta ska vara legitim behöver den kunna användas som betalmedel på marknaden. Konsumenter måste kunna göra affärer genom att föra över pengar till en handlare i utbyte mot produkter eller tjänster. Varför skulle en butik acceptera en experimentell valuta utan att veta dess verkliga värde? Om det inte går att använda valutan på marknaden så handlar det bara om avkastning på ”investeringen”.

Kedjebrevsspel
I ett pyramidspel bestäms värdet av ett digitalt mynt i ett slutet system, inte på den fria marknaden. I ett slutet system kontrolleras och manupuleras värdet. Hela poängen med kryptovaluta är att den ska vara öppen och verka i en miljö där dess exitens inte är beroende av förtroendekapital.

The Securities and Exchange Commission skriver att de är ”oroliga för den ökade användningen av virtuella valutor på den globala marknaden då bedragare enkelt kan locka investerare in i Ponzi-scheman och andra typer av bedrägerier”, eftersom dessa system ofta lovar hög avkastning för att komma in i starten av ett växande internetfenomen. Vidare menar dem att investeringar tenderar att gå upp och ned över tid, särskilt för dem som söker hög avkastning och att man ska vara misstänksam om någonting påstås generera konsekvent avkastning oavsett externa marknadsförhållanden. Prissvägningar är nästan en garanti så om ett företag pratar om en valuta som kommer att klättra i värde så håll dig borta. Då är den direkt knuten till ny omsättning in i pyramiden.

Om värdet inte är bekräftat utifrån så kan företaget som sagt ha manipulerat det. Investerarna ser avkastning och sätter in mer pengar vilket blir en självuppfyllande profitia tills allt rasar. I ett ponzi-schema behövs pengar inne i systemet för att förhindra en krasch när tillväxten avtar.

Frågan är hur ett direkthandelsföretag skulle kunna hitta en affärsmodell som skulle kunna fungera med kryptovaluta utan att myndigheterna skulle klassa det som en investeringsbluff och på sikt stänga ned verksamheten. I en perfekt värld skulle värdet på de ”digitala mynten” överstiga kostnaden av att ta fram dem, vilket inte alltid är fallet. Så om ett direkthandelsföretag skulle sälja tjänsten att ta fram kryptovaluta skulle priserna behöva vara lägre än myntens värde, annars skulle det vara meningslöst skriver Thompson.

Valutan skulle handlas offentligt och bolaget skulle vara ett av flera aktörer som säljer samma tjänst. Om valutan verkligen skulle vara öppen så skulle det finnas andra aktörer som jobbar med framtagningen, andra som garanterar att priserna är konkurenskraftiga och legitima. Om priserna är för höga skulle företaget på grund av konkurens gå i konkurs. Enkelt.

Om det digitala myntet är produkten, håll dig borta. Om konceptet bygger på att tjäna pengar på att ta fram ny valuta, håll dig borta. Undvik företag som ger bort sin valuta mot att du köpt deras utbildningspaket. Håll dig till företag som har riktiga kunder som köper riktiga produkter för riktiga pengar.

I vissa fall är det kul att vara först, i andra fall är det fruktansvärt, avslutar Mr. Thompson.

Anledningen till att bedragare ibland använder sig av direkhandelssystem är för att det är ett kraftfullt sätt att få ut vad som helst på marknaden, precis som en telefon eller internet är ett kraftfullt verktyg att nå människor. En bluff är en bluff för att personen som håller på med det försöker lura någon oavsett bransch, yrke eller affärsmodell.

Grunden för laglig affärsverksamhet är att kunder köper produkter som gör deras liv bättre (bringar ett värde till marknaden). Om du förstår detta på denna grundläggande nivå, kommer du aldrig att falla offer för ett ponzi-schema eller ett pyramidspel eftersom du lärt dig att känna igen det för vad det är.

2 Comments

  • Niclas Strandberg skriver:

    Förb-at bra skrivet och förklarat. Du är säker i dina formuleringar går till ”botten” med hur MLM funkar.
    Du e en klippa mannen.

  • Kevin Thompson skriver:

    I’m glad you found the article helpful, Patric. I think it’s one of the most important articles I’ve written in the past 10 years. There’s a lot of mystery with cryptocurrency, which makes it a breeding ground for fraud. Take care and thanks again.

Leave a Reply