Skip to main content

Det är ett färdigt koncept. Systemet och materialet finns där. Supporten på kontoret jobbar heltid med att hjälpa alla som jobbar på fältet och deras kunder med alla funderingar som inte är en utbildningsfråga. Många människor blir attraherade av tanken på att allt är på plats. Nyligen fick jag frågan om alla borde jobba med direktförsäljning…

Det finns olika typer av människor. Om du inte behöver vara pionjär, komma på och göra allting själv utan du kan tänka dig att lägga ut (outsorce) vissa saker och koncentrera dig på kärnverksamheten (möten, möten, möten) så kan direktförsäljning passa utmärkt för dig som entreprenör. Det enda som egentligen skiljer sig ifrån att vara franchise-tagare är att du inte betalar någon direkt licensavgift och i moderna direktförsäljningsföretag binder du heller inte upp något kapital eftersom du inte bygger lager utan företaget skickar ut produkterna direkt till kund.

Du har en hel stab av mentorer som har ett ekonomiskt intresse av att det går bra för dig. Du kan se dem som kostnadsfria konsulter som kommer att lära dig, coacha och vägleda dig dit du vill resultatmässigt. Det finns alltid begränsningar i strukturen som gör att den som gör mest är den som tjänar mest vilket innebär att det inte handlar om att vara först vilket verkar vara något en del har fått för sig.

Naturliga ledare som gärna ingår i en befintlig organisation brukar kallas för intraprenörer. En bra definition finns bl a på Ekolek – Svenskt Ekonomilexikon

En person som kan liknas vid en entreprenör det vill säga en företagsam och nyskapande person. Till skillnad från en entreprenör är intraprenören verksam inom en organisation, ofta ett större företag, istället för att driva eget.

Det spelar ingen roll hur bra någonting är. Alla har vi träffat människor som inte har någon ambition. Om det är bra människor som startat ett bra bolag som har ett bra system så finns egentligen förutsättningarna. Det ska såklart finnas bra produkter, möjligheten till bra kompensation och bra ledare som kan hjälpa till (valfritt att byta ut ”bra” mot vilka superlativ du önskar). Nu handlar det om dig. Vad vill du?

Jag tror inte alla som köper en gitarr siktar på att bli rockstjärnor. Tror heller inte att alla som köper en golfbag full med klubbor har ambitionen att bli proffs. Alla siktar inte på toppen. Det finns så många som är ute efter att tjäna några extra tusenlappar samtidigt som de får träffa positiva människor, gå på föreläsningar och lära sig nya saker.

Alla borde inte jobba med direktförsäljning men saken är att vem som helst med rätt attityd till lärandet kan göra det. Det spelar ingen roll vad som står på ditt CV eller vad som står på ditt UC. Finns viljan där så är direktförsäljning ett fantastiskt sätt att driva företag på.

Leave a Reply