Skip to main content

Alla typer av organisationer och företag utvecklas eller avvecklas. Vi behöver tillväxt eftersom stagnation är det första tecknet på död. När du utifrån tittar in i en organisation kan det vara lätt att tro att man förstår organisationsstrukturen medans om du är i den förstår du att ingen utifrån fullt ut förstår hur det fungerar. 

Om vi ska konkretisera det tittar vi på ett direktförsäljningsorganisation i valfritt bolag. När du har ett antal kunder och partners du har hjälpt i möten till fler kunder och partners går du in mer och mer i en lärarroll. Du lär inte bara ut presentationen. Du lär ut all grundläggande utbildning, uppföljningar, systemet. Du går in i ledarskap. Här kan det variera och det är det som gör teamet så starkt för vi kompletterar varann. Alla är inte säljare, alla är inte talare, alla är inte allting.

Jag hade nyligen en dialog med en person om just detta. Jag sa att alla utifrån tror att vi säljer hälsoprodukter och att ingen har någon annan uppgift. Om du rekryterar någon ska den nya säljaren sälja produkter. Vissa tror dessutom att det är då de kan luta sig tillbaka…

Det jag inte förstår är vem som i deras värld lär upp de nya, vilka som visar materialet, tillvägagångssättet, planen, hjälper dem med målsättning, vilka som utbildar dem i presentationsteknik, vem som bokar lokaler till utbildningar och vilka som utbildar alla. Jag förstår heller inte vilka som coachar, löser konflikter och utvecklar organisationen om nu alla bara tjänar pengar utan att göra. 

Nej, det är faktiskt så att i en växande organisation behöver vi alla dessa människor för att inte prata om alla dem som hjälper till att ställa ordning i lokalen, förbereda teknik, bildspel, bygga upp större utbildningsevent med DJ och ljuseffekter. Utöver detta jobbar vi med att skaffa kunder och rekrytera fler partners. 

De som varit med tidigare har byggt grunden i infrastrukturen och vi som kom in senare har bara kunnat hänga på och vidareutvecklat det system som finns. Ledarna är de som lägger mest tid och även utför allt ovan, sitter i flest möten och därav också tjänar mest pengar. Det spelar ingen roll när du startar för du har en topposition i ditt nätverk och vad du gör av den är upp till dig. 

Ibland får jag frågan om jag vill titta på någonting annat, någonting helt nytt som ska komma till Sverige och mitt svar är alltid detsamma: ”Om jag har tid och du vill ha feedback eller input på din roll i det kan jag titta på det för din skull men jag skulle aldrig få för mig att börja om.”

Varför? Du säger att jag får ”Vara först”? Varför skulle jag vilja vara först? ”Då är du längst upp och har allt under dig!” Exakt DET gör att jag inte skulle kunna börja jobba med personer som har den inställningen för att det bevisar för mig hur lite erfarenhet de har på fältet. Har du kört några år och byggt upp något framgångsrikt vet du vad som krävs och kommer inte vilja vara först för den positionen kräver mycket ansvar. Alla kommer fråga dig – Om allt. Går du in i en organisation där infrastrukturen och allt är på plats kan du fokusera på att lära dig grunderna och ta hjälp av de ledarna som gjort jobbet och vet exakt vad som ska göras för att du ska lyckas.

Toppen i ett nätverk är sällan längst upp. Den distributören som tjänar mest i mitt bolag idag startade för 3 år sedan även om bolaget har funnits i 15 år. Jag har en topposition i mitt nätverk och eftersom jag byggt upp en stor organisation har jag en stor kundbas – varför skulle jag vilja börja om från noll? Återkommande inkomst handlar om att inte börja om… Hypen om ”Du är först och får allt under dig!” blir så tokigt för… Det finns ju ingenting! Det är ju jag som får bygga det och jag har ju redan byggt min organisation!

Din roll förändras i en organisation som växer för det finns så mycket att jobba med runtomkring som i alla organisationer. Du behöver bara lära dig att skaffa kunder och partner och därefter kommer du hitta din roll. Min sambo och business partner Sofie brukar säga: ”Du kan inte förvänta dig att du ska kunna leda andra människor om du inte gått igenom stegen du ska leda dem igenom.”

Jag satt ned med en nybliven säljchef som sa: ”Jag har inte procent på mina säljares försäljning för jag tycker det är fel att jag ska tjäna pengar på dem…”

Han hade alltså hellre en fast lön. Vem drar in pengar till den? Säljarna… 

Vad han indirekt sa var helt enkelt att han inte trodde på sin förmåga att lära ut kommunikation för att få upp försäljningen så han förväntade sig att de andra tog risken att backa upp honom. 

Han hade blivit en lärare – men han ville inte ta ansvar för att leverera produkten utbildning. 

Det finns så många som vill vara coacher på olika sätt men de kan inte grunderna. Varför ska du coacha någon om du inte gått igenom det? Det finns ett uttryck som heter att du ”Förtjänat rätten att leda…” Jag har sett så många människor växa från start till att bli stora ledare oavsett bakgrund genom att först bemästra grunderna. Rollen förändras ifrån att du är den som öppnar dialogen och bjuder in till möten till att du är den som presenterar, till att du är den som coachar. Tills att du blir den som coachar ledare att ta nästa steg – du blir en business-mentor. 

Du växer in i rollerna. Du kan inte vara ledare om du inte har någon organisation. Du måste börja från noll. Det är där rättvisan kommer in. Vem som helst kan tjäna mer pengar än alla andra. Om de lär sig. Om de gör pipelinen. De som säger att det inte funkar har bara inte lärt sig än eller helt enkelt inte gjort jobbet.

Jag har investerat 15 år av mitt liv i att studera, göra och lära ut. Jag brinner för att hjälpa människor att förstå. Att utbilda människor vidare i den här affärsmodellen är det jag gör. Det är min mission. Det kommer jag jobba med i resten av mitt liv för det finns ingen mer rättvis affärsmodell. 

Min vision är att mina barnbarn om 50-60 år ska säga ”Min farfar (eller morfar) är nätverkare. Han var med och byggde världens största direktförsäljningsorganisation.”

3 Comments

  • Karin Hellgren skriver:

    Tack för att du alltid sprider klarhet och insikt med djup i en bransch som ibland får oförtjänt kritik!
    Suveränt skrivet Patric!
    Du levererar alltid!

  • Rolf Hjelm skriver:

    Bra skrivet Patrik. För att leda människor så är en bra start att kunna leda sig själv och det börjar med att göra jobbet man förväntar sig att andra ska göra. Jag gillade mest din sista mening 🙂