Skip to main content

Innan du lägger pengar på en grafisk profil, en hemsida, ett varuläger, licensavgifter, redovisningstjänster, CRM-system, marknadsföringsmaterial, ledarskapsutbildningar m.m. – titta på direktförsäljning.

Jag blev delägare i ett bolag för några år sedan där jag förlorade ganska mycket pengar. Jag gick länge utan lön, lånade för att få ihop till räkningar, fick gå tillbaka till industrigolvet när bolaget gick i konkurs. Jag insåg någonstans på vägen att jag behövde börja med direktförsäljning igen. Jag hade jobbat en del med det vid sidan av och jag visste inget annat sätt jag kunde få tillbaka den typen av kapital det var frågan om. Det kändes som att jag skulle vara skuldsatt resten av livet om jag inte gjort något och den känslan ville jag bort ifrån.

Jag behövde starta med direktförsäljning igen och göra en sista resa för jag visste att det skulle fungera. Jag visste att det skulle leverera om jag levererade. Många har börjat klättra på en karriärsstege och sedan efter många år kommer de fram till att det inte alls är det de vill hålla på med. Världen är full av förvirrade människor som pluggar vidare utan att veta vad de ska göra i framtiden. För mig var det tvärt om, jag visste precis vad jag ville och behövde göra. Det handlar om att välja vilken vägg du ställer karriärstegen emot. 

Människor byter jobb utan att veta vad det är de letar efter. Det är som att de går runt och lyssnar på en radiokanal de inte vill lyssna på men de har aldrig tänkt tanken att byta frekvens. Vad händer om du börjar klättra på en helt ny karriärstege? Du kan även välja att skapa en egen. Förr var det så att man var tvungen att ha en stege att klättra på och företagare var de som hade ärvt något eller föddes till entreprenörer. Riktigt så ser det inte ut idag. 

För en tid sedan lyssnade jag på en ljudbok som heter The 10% Entrepreneur. Konceptet är enkelt. Vad du än gör idag, lägg 10% extra arbetstid på att bygga upp något vid sidan av. Jobbar du 40 timmar i veckan, lägg 4 timmar i veckan på något eget. Det blir 200 timmar på ett år för den som väljer att göra det. Detta ser jag som väldigt applicerbart på direktförsäljning.

Inom direktförsäljning precis som vilken verksamhet som helst får du betalt för resultat. Aktivitet leder till resultat eller ”som du sår får du skörda”. Detta innebär att dessa timmar ska vara direkt inkomstproducerande för att göra nytta och i direktförsäljning handlar det om möten. 4 möten i veckan är 200 möten på ett år. Enkelt att göra, enkelt att inte göra. Väljer du att vara 20% entreprenör så sitter du i 8 möten i veckan och hinner med 400 möten på ett år. Valet är helt unikt ditt.

Direktförsäljning är en skola i entreprenörskap eftersom du lär dig grunderna i företagande. Mötesbokning, planering, möta olika människor, följa upp m.m. Skillnaden är att du inte har gått in med något startkapital eftersom det är kostnadsfritt att dra igång. Du investerar istället din tid. Företaget tar hand om allting runtomkring så det du behöver fokusera på är dina egna möten. Funderar du på att starta eget, titta på direktförsäljning. Börja här. Lär dig grunderna. Utbildningen du får bär du med dig hela livet i allt du gör.

Jag har lagt sexsiffrigt belopp på utbildningar runtom i världen inom personlig utveckling och ledarskap. Jag ångrar inte en krona eftersom varje kurs tagit mig längre. För 10 år sedan var vi på Anthony Robbins Unleach the Power Within’,  Wealth Mastery, Joseph Mclendon’s Next Step, Next Step II osv osv osv. Direktförsäljningsutbildningar är mer eller mindre kostnadsfria. Du betalar några hundralappar eller tusenlappar för att få utbildning av världseliten.

Utbildningen är till för att du ska kunna göra det här med direktförsäljning ännu bättre men också för att du som människa ska utvecklas i ditt ledarskap, din kommunikation & din retorik. Det finns många saker som vi behöver lära oss i livet som jag upplever att jag inte fick med mig från skolan. Skolan lär dig att följa – inte att leda. Målsättning fanns inte på schemat. Det är mest elitidrottare och företagsägare som jobbar med det regelbundet. Vart du vill i livet har inte skolan något fokus på.

En skola i entreprenörskap är vad direktförsäljning handlar om. Här växer du i ansvar. ledarskap. Du lär dig steg för steg hur hantverket ska göras. Vem som helst oavsett bakgrund. Det spelar ingen roll vem du är eller vart du kommer ifrån. Har du viljan och rätt attityd så kan du gå hur långt som helst. 

Du har 168 timmar på en vecka. Du sover 56 timmar, jobbar 40 så vad du gör med dina återstående 72 avgör hur din framtid ser ut. En 10% entreprenör investerar 4 timmar i veckan i möten och skapar därmed resultat utifrån 200 möten per år. Väljer du att vara ”20% entreprenör” och därmed investera din tid i 8 möten i veckan hinner du med 400 möten per år och kan säkert gå ned till halvtid eller gå över på heltid inom direktförsäljning efter första året.

”Om du inte är nöjd som det är. Flytta på dig, du är ju inte ett träd.” – Jim Rohn

Jag hade inget startkapital. Om du inte har pengar får du investera din tid. Det blev mitt sätt att ta mig ur ekorrhjulet. Så länge det finns människor där ute som behöver göra en förändring och har viljan att göra det så kommer jag fortsätta. Det här handlar om relationer. Direktförsäljning är en skola i entreprenörskap och den häftigaste karriärstege jag sett. 

One Comment

  • Rolf Hjelm skriver:

    Bra där Patric, jag har själv varit både anställd och egen företagare. Jag har investerat oerhört mycket pengar, haft anställda där jag även i förlängningen kände ansvar för deras familjer eftersom deras man eller hustrus lön och framtid avgjordes av hur väl jag kunde fatta beslut. Jag har haft konkurser som i ett fall berodde på ett felaktigt beslut av mig och i det andra fallet på faktorer utanför min kontroll. För 23 år sedan fick jag se Direktförsäljning där det inte handlade om stora investeringar av pengar, istället handlade det om att investera tid och arbeta med att hjälpa andra människor att nå sina mål. På det sättet kunde jag nå mina egna utan att fundera så mycket. Den här professionen har lärt mig otroligt mycket om mig själv, ledarskap, teambuilding och att kunna sätta mål och jobba med att motivera och hjälpa andra. Min uppfattning är att direktförsäljning är världens bästa (och billigaste) entreprenörsutbildning). Tack för dina välgenomtänkta blogginlägg, ser redan fram mot nästa.

Leave a Reply