Skip to main content

Det pratas mycket om balans idag. Du ska ha balans i dina relationer, din ekonomi och egentligen hela ditt livspussel. Det är inte fel att ha balans i livet. Utmaningen är att det finns ingen elitidrottare, ingen superentreprenör eller högpresterande person mig veterligen som har fullständig balans i livet. De väljer snarare vilka områden de ska gå ur balans för att lägga fokus på det de vill satsa på.

Fokus är nämligen ibland viktigare än balans, beroende på vem du väljer att lyssna till. Är det saker du vill göra som andra människor har gjort framgångsrikt kan det vara läge att lyssna. Det finns många som vill ge dig råd om saker och de flesta pratar då om balans. 

Under en period tog jag en paus från fabriken och försökte göra en karriär inom traditionell marknadsföring/försäljning. Det slutade med att jag gick runt med fem olika visitkort eftersom jag levde med ett sådant ”brist-tänk” att jag inte vågade släppa någonting. Jag sa ja till alla möjligheter jag fick. Skulle inte det ena funka så skulle kanske det andra ta fart, det var mitt mindset. Chris Brady pratar om ”shining objects” -Allt är inte guld som glimmar, men kastar du dig över varje sak som låter spännande så tappar du fokus från vägen du kör på. En dag släppte jag allting, gick tillbaka till fabriken, startade med direktförsäljning vid sidan av och resten är historia.

När jag sedan slutade som CNC-operatör ofrivilligt, när fabriken gick i konkurs då hade jag inte någon A-kassa att luta mig tillbaka mot eftersom jag hade ett företag. Jag hade börjat med direktförsäljning som då inte direkt genererade någon ekonomi men regler är regler fick jag reda på. (Såhär i efterhand har flera personer kommit fram till mig och sagt att jag skulle stå på mig eftersom det skulle gått att hävda att det var en hobbyverksamhet som jag gjorde på kvällar och helger men jag fick blankt nej och hade inte kraften att driva igenom det där och då.) Det ledde till att jag fick välja mellan att lägga ned bolaget för att ta emot A-kassa eller fokusera heltid från en månad till en annan på direktförsäljning. (Jag sparade i alla fall pengar på att gå ur både A-kassa och facket på en gång.) 

Där valde jag fokus framför balans då jag jobbade mer än jag någonsin gjort under en period. Jag gjorde det som krävdes för att få till det resultatet jag var ute efter, för alternativet var att söka andra industrijobb men det var jag inte beredd att göra. När ett par hundra industriarbetare samtidigt hade blivit av med sina jobb så blev det konkurrens om de jobb som fanns på andra företag.

Det handlade om tillgång och efterfrågan men det var bara halva sanningen. Jag var heller inte redo att gå tillbaka till industrigolvet på fabriken så jag var tvungen att göra någonting annat och jag drömde om att göra direktförsäljning på heltid. Jag frågade mina mentorer: ”-Fabriken har kursat, vad ska jag göra?” Så fick jag genast en fråga tillbaka: ”-Vad vill du göra?” Jag svarade: ”- Jag vill göra direktförsäljning på heltid.” Varav responsen blev: ”-Gör det då.”

Jag valde att gå ifrån 7-8 timmar i veckan till 70-80 timmar i veckan för jag vill så gärna ha resultat. Jag ville så gärna att det skulle fungera ekonomiskt att kliva över på heltid. Tunnelseendet övertygade mig att det redan var klart. Jag gav allt och det visade sig vara tillräckligt. 

Hunger skapar fokus. Balans är bra men fokus är ibland bättre om du vill få något genombrott. Nu säger inte jag att du ska nå toppen för det är upp till dig men det är så många som kommer med ”goda råd” vilket kan vara livsfarligt om de du lyssnar till inte gjort det du ska göra. Skaffa dig en mentor som gjort resan och är kvalificerad till att hjälpa dig. Någon som vet vad fokus innebär. Fråga vad du ska göra steg för steg så kommer du få rätt förutsättningar att bygga din direktförsäljningsorganisation på riktigt.

”Vissa försöker åstadkomma så mycket med så lite fokus vilket leder till nästan ingenting.”

 

One Comment

Leave a Reply