Skip to main content

Nya tider förändrar vår verksamhet och vårt sätt att bedriva den. Det jag här menar med spelregler är hur man arbetar och agerar på fältet, även om mycket är sunt förnuft så handlar det mer och mer om hur man bygger upp en kultur nuförtiden.

Randy Gage har bloggat en del om det här och jag refererar till hans inlägg men jag vill lyfta fram det på ett annat vis. Världen har förändrats på många sätt sedan 10 eller 20 år tillbaka. Hur vi ska bygga upp en organisation idag jämfört med hur de gjorde förr är en stor skillnad.

Då köpte man hem ett paket med produkter och agerade återförsäljare åt ett företag genom att hålla lager och sälja produkter. Sedan utvecklades affärsmodellen till att alla skulle vara team partners. Alla som konsumerade produkten skulle ha en position i strukturen och därmed vara en del av distributionskedjan. Intern konsumtion är något myndigheterna inte gillar vilket framgår tydligt när det gäller både Herbalife och Vemma den senaste tiden.

Ett modernt direkthandelsföretag har en position och en licens som är kostnadsfri, sedan registreras externa kunder och det är så man får ut produkter till slutkonsument. Om alla är team partners så sitter man fast i en något föråldrad affärsmodell. Du måste kunna få handla produkter ifrån ett direkthandelsföretag utan att vara en del av organisationen.

Det vi nu ska titta närmare på är några punkter som är skillnad idag jämfört med förr.

1. Vi behöver inte längre vara bankrutt eller helt barskrapade för att lyckas med direktförsäljning. Visst drivs många av hotivation framför motivation då människor i regel inte gör någonting förrän de faktiskt måste, men direktförsäljning attraherar idag allt från ambitiösa entreprenörer till väldigt utbildade yrkesmänniskor inom olika områden.

Idag är det stora affärsmän som tittar på direktförsäljning som en väldigt effektiv och professionell affärsmodell. Vi har personer som Tony Robbins, Richard Branson som talar mycket gott om det här sättet att pröva sina vingar som entreprenör. Många av våra svenska föreläsare har gått skolan inom det vi gör. Det är ett helt annat klimat idag jämfört med förr.

2. Förr pratades det om att direktförsäljning var chansen för alla som inte hade någon utbildning. De pratade mer eller mindre ned det traditionella utbildningssystemet och människor som valt att gå den vägen. De pratade ned idén om att ha en anställning. Chefen var dum och alla med ett jobb var fel ute.

De senaste åren har vi fått in ledare med en helt annan attityd. Många människor har en bra utbildning i grunden och trivs med sina jobb. När utbildade människor kliver på och ser vilken potential vår affärsmodell har så var öppen och möt dem där de är.

Randy Gage skriver: ”Rekrytering handlar inte om att få in människor på lediga positioner du har. Det handlar om att erbjuda dem möjligheter att få vad de önskar.”

3. Inkomstpåståenden – Passiv inkomst eller ledarskapsinkomst.
Jag skrev inledningsvis om problemet med intern konsumtion och att inte jobba med externa kunder. Det här med inkomstpåståenden är minst lika viktigt att tänka på. Läs länkarna ovan om Herbalife och Vemma så förstår ni varför.

Vi måste sluta prata om hundratusentals kronor i månadsinkomst. För det första så kommer dessa bolag vars ledare som fortsätter med det bli dödade av myndigheterna. För det andra så handlar det om att attrahera rätt personer men jag återkommer till det.

Konceptuellt sett kan de flesta inte greppa vad det innebär att få in 300.000 kronor på en månad och eftersom många som inte riktigt är där än gärna överdriver sina inkomster så blir det ännu svårare att tro på. Det blir en så kallad ”mlm-moms” som min kollega Rolf kallar det. Vanlig moms innebär ofta 25% medan mlm-moms lätt kan vara uppåt 200%…

Var ärlig. Var sann mot dig själv och andra. Överdriv inte. Attrahera in rätt personer av rätt anledning. Attrahera in personer som ser att produkterna har marknadspotential. Personer som ser fram emot arbetet, inte personer som längtar efter en passiv inkomst.

Jag kommer ihåg en föreläsning i Göteborg med Keith Cunningham – Robert Kiyosaki’s rike far för dem som läst böckerna. Till min stora förvåning säger han: ”Passiv inkomst finns inte. Bygger du upp ett system på rätt sätt så kommer du kunna skapa en hävstångs-baserad inkomst men du kommer aldrig ifrån underhållsarbetet så se till att göra något du älskar, för du kommer aldrig att bli klar.”

Låt oss attrahera in rätt människor som är ute efter en ledarskapsinkomst som entreprenör inom direktförsäljning. Det är klart att en del av din ledarskapsinkomst kan bli passiv men utan ansvar och utan ledarskap rinner pengarna dig ur händerna, jag har sett det flera gånger. Underhållsarbetet inom direktförsäljning handlar om relationer. Oavsett hur stor ledare du blir så behöver du bygga din verksamhet på relationer och ha god kontakt med din organisation.

4. Att skapa en ”Bli skuldfri-kultur”.
Förr så pratade de mycket om ett lyxliv. Randy Gage pratade om sina lyxbilar . Han hade en blå, en gul och en röd Dodge Viper. Den ena hade en nummerplåt som löd ”mlm-pro”, den andra hade ”mlm-guy” och den tredje ”mlm-one”. Det handlade mycket om att visa den rika livsstilen man kunde uppnå genom att bygga stora nätverk. Detta är inte längre attraktivt. Det är inte alla som vill ha en ny bil.

Det som är attraktivt idag i den värld vi lever i, med de skulder människor sätter sig i, är att hjälpa människor att producera en inkomst som innebär att de kan ta tillbaka sitt liv. Tänk att hjälpa någon att tjäna några extra tusenlappar i månaden. Att hjälpa människor att ha råd att bli av med den där krediten så mycket snabbare, för att sedan ha råd att boka den där extra långa semesterresan eller bestämma sig för att genomföra den där husrenoveringen som inte varit möjlig innan. Ha råd att gå ned till 4 dagars arbetsvecka om det nu är ambitionen. Att komma ur brist-tänket en gång för alla.

Gör detta till en del av budskapet och förstärk det genom att lära ut ekonomi utifrån ditt ledarskap. Det finns givetvis många fler spelregler men huvudsaken är att vi blivit medvetna om att marknaden ständigt förändras. Det finns en enorm potential idag att starta upp med ett modernt direkthandelsföretag som gör det här på rätt sätt. Människor som letar efter ett bolag för att göra en ny resa letar efter en sund kultur, ett bra system och rätt ledarskap.

6 Comments

Leave a Reply